Lesaanbod

Kijk op onze nieuwe Yoga pagina www.yogaria.nl 

Hatha Yoga

Bij Hatha Yoga doe je lichaamshoudingen (asanas) en oefeningen. Hierbij gebruiken we alle spieren in het lichaam. Door deze oefeningen te doen, zoek je de spanning en stijfheid in je lichaam op. Je wordt je bewust van waar spanning zit in je lichaam. Spanning en stijfheid in je lichaam zorgen ervoor dat je minder bewegelijk wordt, maar ook dat de doorbloeding in de spieren en organen verminderd. Dit kan voor allerlei klachten zorgen. Bekende voorbeelden hiervan zijn; nek-, schouder- en rugklachten, ademhalings- en concentratieproblemen. Naarmate we ouder worden kunnen deze klachten voor steeds meer problemen zorgen.

Tijdens de oefeningen leer je bewust gebruik te maken van je adem. Door het gebruik van je ademhaling kan je lichamelijke spanning stukje bij beetje gaan loslaten. Je zult merken dat er een verband bestaat tussen spanning in je lichaam en je ademhaling. Als je spanning tegen komt merk je dat je moeilijker gaat ademen of dat je je adem in houdt. Door je tijdens een houding te concentreren op je ademhaling kan je spanning in spieren gaan loslaten. Als je meer controle hebt over je adem en je rustiger gaat doorademen, gaan je spieren ook ontspannen.

Het loslaten van spanning is ook van invloed op je geestelijke balans. Spanning in spieren is vaak gerelateerd aan stress en emoties. Het loslaten van spanning in spieren zorgt ook voor loslaten in het hoofd. Door het bewust voelen van je lichaam en je ademhaling neemt je concentratie toe, wat zorgt voor meer rust in je hoofd. Je ervaart  meer innerlijke rust.

De lessen zijn geschikt voor iedereen: vrouwen, mannen, jong en oud, voor beginners en voor degenen die al eerder aan yoga hebben gedaan.

Yin Yoga

In Yin Yoga ligt de focus op het bindweefsel in plaats van op de spieren zoals in andere yoga vormen. Bindweefsel (ook wel facia genoemd) is een weefsel dat alles in je lichaam met elkaar verbindt. Het omhult bijvoorbeeld de spieren en verbind ze via de pezen met de botten.

Bindweefsel is rijk aan bloedvaten, lymfevaten en zenuwweefsel. Ook de meridianen zijn er in gelegen. Het is dus een uitermate belangrijk weefsel. Het houd je soepel en zorgt voor de juiste communicatie en overdracht van signalen binnen je lichaam.

Bindweefsel kan alleen goed functioneren als het vochtig blijft. Helaas gaat dat achteruit doordat we te weinig bewegen, door stress en door het ouder worden. Blokkades in het bindweefsel kunnen veel pijn, stijfheid, bewegingsbeperking en gezondheidsklachten veroorzaken.

Als je het bindweefsel soepeler wil maken moet je er langer rek of compressie op uitoefenen. Daarom blijf je in de Yin Yoga langer in een houding , meestal zo’n 3 tot 5 minuten. Door de rek of compressie langere tijd vast te houden en daarna weer los te laten, wordt deze plek gehydrateerd. Dit brengt soepelheid terug. Als je weer uit je houding komt en gaat liggen, voel je letterlijk iets stromen in je lichaam.

De houdingen in Yin Yoga zijn vaak iets anders dan in de Yoga die wij normaal gesproken beoefenen. Het zijn meestal zittende of liggende houdingen. Je staat dus niet 5 minuten in een houding als bijvoorbeeld de Hond of de Krijger.

Stoelyoga

Zijn de yoga houdingen op een matje voor jou te zwaar? Dan is stoelyoga de  oplossing voor jou. Alle houdingen worden uitgevoerd vanaf een stoel. Heel geschikt voor mensen met een fysieke beperking of die herstellende zijn van een blessure, ziekte of operatie. Tijdens de les doen we oefeningen voor het hele lichaam. Ook wordt er aandacht besteed aan ontspanning en ademhaling.

Rug, nek schouder yoga

Deze les is gericht op het verlichten van rug-, nek-, en schouderklachten. Er wordt dus vooral aandacht besteed aan de rug, nek en schouders maar ook de rest van het lichaam wordt niet vergeten. Verkrampte spieren kunnen zorgen voor uitstralende pijn naar bijvoorbeeld de armen, handen en vingers, maar ook hoofdpijn kan een oorzaak zijn van

Voor informatie over lestijden en prijzen kun je kijken onder Lessen & Workshops.